Karperafdeling Tilburg

 

Rotary letter

In deze rotary letter zal iedere maand door drie leden een onderwerp worden aangesneden, de eerste deelnemer valt na drie rotary`s af en zal worden vervangen door een nieuwe schrijver, de eerste schrijver kiest het onderwerp.

Wil je ook een bijdrage leveren aan de rotary letter, geef je dan op als deelnemer aan de rotary letter, je krijgt dan een mailtje wanneer je kan deelnemen.

 

Rotary letter Bijdrage: Hans Schoenmakers Aanpak van een nieuw water.

De meeste vissers hebben naar verloop van tijd behoefte aan een ander viswater.

Dit kan meerdere oorzaken hebben.

1. Men heeft alle vissen gevangen van het desbetreffende water

2. Het wordt te druk met medevissers

3. Je hebt het huidige water al zo vaak gezien, je wil iets anders. Je hebt de beslissing genomen om je huidige water achter je te laten en je geluk elders te beproeven.

Dan komt de priemende vraag: welk water?

Er zijn een aantal criteria die je voor jezelf duidelijk moet hebben voordat je een goede keuze kunt maken. Deze voorbereidingen kun je thuis deels doen.

Hulpmiddelen

Je hebt keuze uit verschillende hulpmiddelen om een nieuw water te zoeken.

De oude topografische atlas.

Makkelijk in de auto…Google-earth. Met het laatste medium kun je zooms ondieptes zien. Tevens kun je meteen de oppervlakte van het water snel berekenen. Niet onbelangrijk is de ligging. Wat is de Noord Oost kant van het water.

Meest voorkomende wind is zuid westenwind. Vis je voornamelijk 's ochtends of 's avonds op een water.

Als je alleen ochtenden vist dan zou ik de west-kant eerst verkennen omdat daar de zon opkomt. Wat wil je vangen?

Ga je voor hele dikke vissen dan kun je een aantal wateren zo uitsluiten. Verwacht je een 20kilo vis te gaan vangen dan zou ik niet uitpakken op Esbeek. Dit lijkt zo voor de hand liggend maar ik zie het maar al te vaak dat mensen op een water gaan vissen met "ghost"vissen. Vissen die in het informele circuit, lees roddelcircuit, opgepompt zijn tot astronomische gewichten.

Ga je huiswerk doen voordat je veel tijd en energie in zo'n water steekt. Onder huiswerk versta ik, probeer te achterhalen wanneer de topvisssen voor het laatst gevangen zijn.

Het zien van foto's helpt natuurlijk ook. Je weet dan hoe de vis in kwestie eruit ziet.

Hoeveel tijd heb je ter beschikking? Als je weinig vrije tijd hebt ga dan niet op een hard dressuurwater vissen. De kans dat je dan een reeele kans maakt is heel klein. Met een hard dressuur water bedoel ik een water waar ook door de week minimaal 3 a 4 nachten gevist wordt. Zo'n water waar altijd karpervissers aan de oever vertoeven. Ik zeg niet dat je er niet moet gaan vissen maar je moet het serieus afwegen.

Er zijn maar weinig mensen die er tegen kunnen dat ze een jaar lang bijna geen beet krijgen en maar een handjevol vissen hebben gevangen.

Hoeveel geld kun (wil) je besteden? Wat heeft geld hier mee van doen? Wil je een goede kans maken dan zul je regelmatig op en neer moeten rijden naar het viswater om te vissen en eventueel te voeren. Dit zijn twee vliegen in een klap. Als je twee tot drie keer per week wil gaan voeren en daarnaast ook nog gaan vissen dan maak je stiekem veel kilometers. Geloof me! En het voer wat je er in gooit is ook niet gratis voor de meeste van ons.

Het is een hobby en een hobby mag geld kosten. Maar niet iedereen kan het zich veroorloven.

Als je je keuze gemaakt hebt dan kun je aan de volgende stap beginnen. Je moet het water leren kennen. Dit kun je op meerdere manieren doen, physiek aan de waterkant als met vissers praten die er gevist hebben of die er nog vissen. Nu zullen de vissers die er zelf nog vissen minder spraakzaam zijn. Je bent tenslotte een concurrent! Om te weten waar je je rigs ingooit is het van belang om te weten hoe diep het water is, bodemstructuur, soort bodem (modder, gravel, zand, wier etc), obstakels. Dit kun je doen met behulp van een peilhengel met gevlochten lijn en een marker. Grote voordeel is dat je de bodemhardheid goed voelt. Andere methode is met een (voer)boot op het water te gaan die uitgerust is met een dieptemeter. Op deze manier heb je binnen een relatief korte tijd een goed beeld van de diepte van het water. Sterk aflopende taluds, zandplaten, uitlopers etc. Daarnaast is het goed om op de aantrekkelijke stekken alsnog met een peilhengel met gevlochten lijn aan de slag te gaan! Met behulp van deze informatie kun je je visserij afstemmen. Bv zinkende boilie, pop up, snowman, chod rig, etc. Afhankelijk van de visstand kun je de overweging maken om met particles, kleine boilies, gemiddelde bolies of juist groot aas aan de gang te gaan. Mijn eerste keuze is om met boilies aan de slag te gaan. Het aantal bijvangsten is veel minder dan wanneer je met particles vist. En de meeste grote vissen zijn boilievreters. Ik ga ook informatie inwinnen waar de vissen in het verleden zijn gevangen, periode en stek. Dit betekent niet dat je meteen op die stek moet gaan vissen. Maar ik wil proberen te begrijpen waarom de vissen juist op die stekken worden gevangen. Zijn het bepaalde hotspots die zichtbaar zijn of juist niet opvallen omdat het speciale boven water onzichtbaar is. Om vertrouwen te krijgen van de mede vissers dan moet je je regelmatig aan de waterkant bevinden. Ze komen dan vanzelf langs en laten wat los! Ik lees heel vaak dat je wat anders moet doen dan wat de rest doet. Als ik op een nieuw water begin dan start ik altijd op mijn eigen manier waar ik zeer veel vertrouwen in heb qua rigs, aas en voermethode. Als het na een aantal nachten blijkt dat deze manier niet de juiste is dan ga ik kleine aanpassingen maken. Ik moet 100% vertrouwen hebben op de manier zoals ik aan het vissen ben. Ook wat betreft aas heb ik geen groot arsenaal. Het aas waar ik mee start heeft zich al bewezen op voldoende andere wateren. Dit is voor een variable die ik uit kan schakelen. Er zijn en nog zoveel… Dit was mijn bijdrage aan de aanpak van een nieuw viswater.