Ik ben Fons Jonkers geboren te Tilburg in 1959 en al van jongs af aan gek van vissen.


Ik heb mezelf leren vissen want bij mij in de familie werd er door niemand gevist, door schade en schande en veel boeken lezen heeft het vissersvirus zich voor goed in me genesteld.
Mijn eerste grote vis verspeelde ik op het kanaal, ik was een jaar of 10 en haakte met de vaste hengel een brasem die op geen enkele manier in mijn schepnet paste waardoor deze vis verspeeld werd.
In mijn beleving toen was dit de grootste brasem die ik ooit heb gehaakt.
Daarna zag ik op een water waar je niet mocht vissen karpers zwemmen die nog veel dikker waren.
Deze vissen pakten een broodkorst zo goed dat ik het niet kon laten om er toch stiekem mijn hengel uit te gooien.
Dus de volgende dag met mijn werphengel met molen erop af, gewapend met een scheurmik en een groot schepnet verborg ik me tussen de struiken en voerde wat korsten.
In no time werden die vlot verslonden dus snel mijn beaasde haak te water.
Om het kort te houden, ik verspeelde binnen een uur 7 karpers, eerst stond mijn slip te los dus namen ze alle leliebedden die er stonden, daarna zette ik mijn slip strakker en gingen ze er zo doorheen.
Balend fietste ik naar huis en vroeg me af hoe dit verder moest, ik wilde heel graag zo`n knoeperd vangen.
Ik besloot om de volgende dag terug te gaan met dikkere lijn, dan zou het moeten lukken.
Dat was dus niet zo, mijn molen bleek niet bestand tegen dit soort krachten, mijn slip stond te los of te vast, iets ertussenin was er niet, ik verspeelde wederom 6 karpers.
Maar nu brandde het karpervuur in me en dat is tot op heden nog zo.
Vakantiebaantjes zorgden ervoor dat ik beter materiaal kon kopen, om de kosten beperkt te houden kocht ik een blank die ik zelf afbouwde.
Rond 1975 begon ik op het kanaal op karper te vissen, de Piushaven werd mijn thuiswater.
Dit was nog voordat de hair en de boilies hun intrede deden.
Prachtige tijden maakte ik daar mee, volop karper, wel moeilijk te vangen tussen de massa`s planten, en ik kon ook nog een beetje meekijken hoe Rini Groothuis en consorten de karpers met sweetcorn belaagden.
Een paar jaar later deden de boilie, de hair en de bolt-rig hun intrede, ik weet nog goed dat ik mijn eerste builtje mix kocht en crab flavour.

Thuis met de hand boilies gedraaid, gekookt en ze gingen nog warm het kanaal in.
Binnen een half uur had ik mijn eerste run terwijl ik normaal met freelinen 9 van de 10 keer blankte, dit was fenomenaal!

Vanaf dat moment kwam mijn karpervisserij in een stroomversnelling, het nachtelijke turen naar je aluminiumfolie waker kon worden verruilt voor een extensionbox en een tentje, langdurige sessies behoorden voortaan tot de mogelijkheden.
Frankrijk lonkte en hoewel we totaal geen ervaring hadden voor een meer van 1200 hectare, laat staan de spullen, trokken we in 1993 naar Lac de Madine voor een sessie van een week.
Door te improviseren met wat ik had, een 1 ¾ ponds hengel met 10 ponds lijn wist ik daar mijn eerste veertigponder te vangen.
Ik kneedde een bal grondvoer met mais rondom mijn lood en viste een korte pop-up mais rig, dit wierp ik met de hand in op een open plek tussen het wier want mijn hengel kon dat gewicht niet aan.
Ik heb deze tactiek veel gebruikt en jaren later werd het beschreven als de method.
Tegenwoordig vis ik twee keer per jaar in Frankrijk, voornamelijk op de grote rivieren.
In Nederland vis ik voornamelijk op het kanaal.
Omdat ik het tijd vond dat de regelgeving rondom het karpervissen wat beter zou worden heb ik samen met wat andere oude rotten de karperafdeling in het leven geroepen.
Het heeft lang geduurd voordat we eindelijk resultaat boekten, nachtvissen het hele jaar door op het kanaal en drie hengels zijn dan toch gerealiseerd.
Nu begint de karperafdeling wat meer vorm te krijgen en hebben we ook wat jongere karpervissers in het bestuur kunnen krijgen.
Inmiddels is er een spiegelkarperproject gestart op het Wilhelminakanaal, hopelijk gaan die uitgroeien tot grote karpers voor de toekomst.

Ik hoop dat iedereen een fantastisch seizoen heeft gehad, persoonlijk moet ik zeggen dat ik betere seizoenen heb gedraaid.

Terug naar Bestuur.